Sposób przygotowania:
Kostka jabłkowo - śmietanowa
1. Białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stale ubijając powoli dodawać do ubitych jajek. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 20min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić. 2. Marmoladę z jabłek przełożyć do garnka, wlać wodę, wymieszać i zagotować. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, wlać do gotującej się konfitury. Cały czas mieszać, aż zgęstnieje, uważać, żeby się nie przypaliła! Trochę przestudzić i rozprowadzić równomiernie na cieście. Odstawić w chłodne miejsce, by masa jabłkowa całkiem ostygła. 3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fixy. 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i zmielić przy pomocy blendera lub po prostu zetrzeć na tarce. Dodać do śmietany, dokładnie wymieszać. Połowę wyłożyć na zimną masę jabłkową, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę śmietany. Posypać pozostałą startą mleczną i gorzką czekoladą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.