alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Szarlotka bananowo-jabłkowa z daktylami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka bananowo-jabłkowa z daktylami

Szarlotka bananowo-jabłkowa z daktylami

Składniki:

Szarlotka bananowo-jabłkowa z daktylami

 

  • 7 jabłek
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół kostki stopionego masła
  • 70 ml szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka daktyli (bez pestek)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Szarlotka bananowo-jabłkowa z daktylami
Obrać jabłka i banany. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w kostkę, podlać wodą, udusić. Daktyle przelać wrzącą wodą, odsączyć, drobno pokroić, wymieszać z masą owocową. Osobno wymieszać składniki sypkie podane w przepisie. Dodać stopione masło. Zagnieść, wymieszać ze śmietaną. Podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć spód i boki natłuszczonej blaszki. Następnie ułożyć nadzienie owocowe. Przykryć cienko rozwałkowanym pozostałym ciastem. Piec w temp. 170 st. C przez 30 minut.