Sposób przygotowania:
Kostka malinowa
Przygotowanie biszkoptu: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy mąką. W jednej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej mikserem na śrdnich obrotach ubijamy masło z cukrem, na jasny krem. Dodajemy po jednym jajku. Dalej miksując powoli dosypujemy suchych składników, każdą warstwę polewając mlekiem i olejem. Dośc rzadkie ciasto przlewamy do formy i pieczemu 40 minut.
Przygotowujemy mus czekoladowy: Do miski wrzucamy czekoladę, odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. W rondlu zagotowujemy mleko. Zdjemujemy z ognia i połowę dolewamy do masy z żółtkami, po czym przelewmy to spowrotem do rondla, energicznie mieszamy aż całośc zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdejmujemy z ognia, zalewamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę. Odstawiamy aż całkowicie ostygnie i mieszamy z ubitą kremówką. Zimny mus wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do całkowitego stężena.Po czym rozsmarowujemy na nim warstwę frużeliny.
Mus malinowy: SMietanę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z frużeliną oraz rozpuszczoną żelatyną. Wylewamy na ciasto. Schładzamy ponownie do całkowitego stężenia.
Na koniec przygotowujemy galaretkę. Proszek rozrabiamy w 520 ml wrzącej wody. Gdy przestygnie dodajemy 2 łyżki frużeliny. Lekko tężejącą masę wylewamy na zastygnięty mus malinowy. Schładzamy
Przygotowujemy mus czekoladowy: Do miski wrzucamy czekoladę, odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. W rondlu zagotowujemy mleko. Zdjemujemy z ognia i połowę dolewamy do masy z żółtkami, po czym przelewmy to spowrotem do rondla, energicznie mieszamy aż całośc zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdejmujemy z ognia, zalewamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę. Odstawiamy aż całkowicie ostygnie i mieszamy z ubitą kremówką. Zimny mus wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do całkowitego stężena.Po czym rozsmarowujemy na nim warstwę frużeliny.
Mus malinowy: SMietanę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z frużeliną oraz rozpuszczoną żelatyną. Wylewamy na ciasto. Schładzamy ponownie do całkowitego stężenia.
Na koniec przygotowujemy galaretkę. Proszek rozrabiamy w 520 ml wrzącej wody. Gdy przestygnie dodajemy 2 łyżki frużeliny. Lekko tężejącą masę wylewamy na zastygnięty mus malinowy. Schładzamy