paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Kostka malinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne owocowo- czekoladowe ciasto

Kostka malinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka malinowa

 

  • Biszkopt:
  • 150 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • 45 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Mus czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 50g drobno mielonego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1.5 łyżki wrzącej wody
  • 170 ml mleka
  • 250 ml śmietany 36 %
  • Mus malinowy:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g frużeliny malinowej
  • 25 g żelatyny
  • Dodatkowo:
  • Frużelina ze słoiczka
  • Galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Kostka malinowa
Przygotowanie biszkoptu: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy mąką. W jednej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej mikserem na śrdnich obrotach ubijamy masło z cukrem, na jasny krem. Dodajemy po jednym jajku. Dalej miksując powoli dosypujemy suchych składników, każdą warstwę polewając mlekiem i olejem. Dośc rzadkie ciasto przlewamy do formy i pieczemu 40 minut.



Przygotowujemy mus czekoladowy: Do miski wrzucamy czekoladę, odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. W rondlu zagotowujemy mleko. Zdjemujemy z ognia i połowę dolewamy do masy z żółtkami, po czym przelewmy to spowrotem do rondla, energicznie mieszamy aż całośc zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdejmujemy z ognia, zalewamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę. Odstawiamy aż całkowicie ostygnie i mieszamy z ubitą kremówką. Zimny mus wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do całkowitego stężena.Po czym rozsmarowujemy na nim warstwę frużeliny.

Mus malinowy: SMietanę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z frużeliną oraz rozpuszczoną żelatyną. Wylewamy na ciasto. Schładzamy ponownie do całkowitego stężenia.

Na koniec przygotowujemy galaretkę. Proszek rozrabiamy w 520 ml wrzącej wody. Gdy przestygnie dodajemy 2 łyżki frużeliny. Lekko tężejącą masę wylewamy na zastygnięty mus malinowy. Schładzamy


Kostka malinowa
Mus czekoladowy będzie najlepszy z 60 % czekolady
Kostka malinowa
Warstwę frużeliny na musie rozcieramy gdy będzie już całkiem stęzony
Kostka malinowa
Wszytsko miksujemy ze sobą dokładnie
Kostka malinowa
Wszytsko miksujemy ze sobą dokładnie