Sposób przygotowania:
Kostka wiosenna
BISZKOPT : Białka należy oddzielić od żółtek a potem ubić je na sztywno. Gdy piana jest juz lekko ubita dodawać cukier, a gdy piana jest juz sztywna dodać po żółtku i dalej miksować. Potem godać barwnik, delikatnie wymieszać a następnie dodawać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki ale w 2/3 wysokości. MASA : Garnek opłukać zimną wodą ( zapobiegnie to przypaleniu mleka ), wlać połowę mleka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka po czym energicznie mieszać. Gotować budyń do momentu zgęstnienia budyniu. Ugotowany zakryć go pokrywką i wystudzić. Gdy budyń wystygnie utrzeć miękkie masło i dodając do niego porcje budyniu utrzeć masę. PIANKA : Jogurt i obie śmietany oraz cukier ze sobą wymieszać. Do zimnej wody nalezy wsypać żelatynę, wymieszać dokladnie i wlać wrzątek. Ponownie wymieszać i dodać do wymieszanych składników czyli jogurtu i śmietany. Wstawić masę do lodówki ale kontrolować aby za mocno powstająca pianka się nie ścięła. PRZEŁOŻENIE : Po przekrojeniu biszkopta grubszą część umieścić w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ). Nasączyć biszkopt przygotowaną wodą z sokiem z cytryny. Na ten biszkopt wyłożyć masę, zakryć masę drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć lekko tężejącą piankę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związało. Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty ale nie jest to konieczne.
Nina W.
karola25
zewa
A co do szpinaku to ja też mam zamiar następnym razem z nim zrobić ciacho, będzie naturalny kolorek :)