Sposób przygotowania:
Kostka z masą mix smaków
BISZKOPT : Białka ubić na pianę a gdy będzie prawie ubita dodawać porcjami cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy masa się połączy porcjami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózgą. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
MASA : 3/4 mleka zagotować a w pozostałym mleku wymieszać budyń i cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do tego mleka i energicznie mieszając ugotować budyń a potem zakryć dokładnie ten budyń folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu. Gdy budyń wystygnie zdjąć folię, utrzeć masło i porcjami dodawać go i ucierać. Batony, herbatniki i czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować a potem dodać do masy i wymieszać.
POLEWA : W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i kakao i mieszać aż składniki się połączą i będą gorące ale nie zagotowane.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt i ułożyć też ten papier ( to ułatwi wyjęcie ciasta gdy się zetnie ), można placek nasączyć. Na placek wyłożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć drugą część masy. Na masie dekoracyjnie ale nie musi być idealnie rozlać stróżkami polewę i ciasto schłodzić. Dobrze jeśli ciasto wyjmiemy z lodówki na godzinę przed podaniem aby złapało pokojowej temperatury.
MASA : 3/4 mleka zagotować a w pozostałym mleku wymieszać budyń i cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do tego mleka i energicznie mieszając ugotować budyń a potem zakryć dokładnie ten budyń folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu. Gdy budyń wystygnie zdjąć folię, utrzeć masło i porcjami dodawać go i ucierać. Batony, herbatniki i czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować a potem dodać do masy i wymieszać.
POLEWA : W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i kakao i mieszać aż składniki się połączą i będą gorące ale nie zagotowane.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt i ułożyć też ten papier ( to ułatwi wyjęcie ciasta gdy się zetnie ), można placek nasączyć. Na placek wyłożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć drugą część masy. Na masie dekoracyjnie ale nie musi być idealnie rozlać stróżkami polewę i ciasto schłodzić. Dobrze jeśli ciasto wyjmiemy z lodówki na godzinę przed podaniem aby złapało pokojowej temperatury.
karola25