Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kostki kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kostki kokosowe są najlepsze na 3 dzień po upieczeniu.

Kostki kokosowe

Składniki:

Kostki kokosowe

 

  • Ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 2 jaja
  • 1/3 kostki margaryny
  • 25 dag dronego cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 5 dag kakao
  • kieliszek wódki
  • 20 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kostki kokosowe
Jajka ubić z cukrem , dodać miód dodać margarynę i razem utrzeć. Mąkę połączyć z proszkiem, wsypać do masy, dodać mleko cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Ciasto wlać na blechę wysmarowaną tłuszczem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić i pokroić na sześciany o bokach 4 centymetry. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy zagotować zdjąć z ognia wlać wódkę i wymieszać. Kostki ciasta maczać w polewie i obsypać wiórkami kokosowymi
ze wszystkich stron.

Tagi:

ciasto