Sposób przygotowania:
Koszałek Opałek na śniadanie dla milusiń
Jajko gotujemy na twardo. W kieliszku do jajka kładziemy listki sałaty (ja dziś zrobiłam wnukom z gotowaną włoską kapustą) wstawiamy ugotowane jajko tak, aby wystawała sałatowa/kapuściana broda. Nakładamy czapeczkę z połówki wydrążonego pomidora, śliwki, czy innego owocu bądź warzywa (ogórek). Nacinamy jajko i przymocowujemy nosek (papryka kons) oraz oczy z pieprzu ( ja dziś oczka zrobiłam z sosu śliwkowego) Robimy buzię z 1/2 talarka ugotowanej marchewki, a wąsy z sałaty (dziś Koszałek jest bez wąsów). Kromkę chleba zrumieniamy w opiekaczu. Smarujemy ją masłem, przykrywamy listkiem sałaty i rozsmarowujemy serek. Kanapkę możemy dodatkowo udekorować posiekanym plasterkiem pomidorka, posiekaną rzodkiewką itd.