olivkap

olivkap

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Koszyczek witaminowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedzenie fit nie musi być nudne! Koszyczek jest na to najlepszym dowodem. To bomba witaminowa i połączenie delikatnego cista francuskiego z soczystym szpinakowo-twarogowym nadzieniem oraz pysznym łososiem. Danie wykwintne, lekkie, łatwe i szybkie.

Koszyczek witaminowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koszyczek witaminowy

 

Sposób przygotowania:

Koszyczek witaminowy
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kokilki wysmarować olejem lub oliwą z oliwek i wykleić brzegi oraz spód ciastem francuskim. ½ opakowania szpinaku Hortex wyłożyć na patelnię, dodać mleko i dusić pod przykryciem do rozmrożenia. Szpinak przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Serek twarogowy wymieszać z przestudzonym szpinakiem, jajkiem, łososiem pokrojonym w paseczki. Nie doprawiać, ponieważ łosoś i serek jest słony. Masę wlać do kokilek wylepionych ciastem francuskim, tak by sięgała do ½ jej wysokości, ponieważ masa wyrośnie. Całość zapiekać 15-25 minut, aż ciasto będzie rumiane i łatwo wyjdzie z formy. Koszyczki podawać w towarzystwie białego wina.
Koszyczek witaminowy
Produkty potrzebne do przygotowania przekąski
Koszyczek witaminowy
Foremki wylepić ciastem francuskim, a składniki masy dokładnie połączyć ze sobą
Koszyczek witaminowy
Kokilki wypełnić do połowy przygotowaną masą