Sposób przygotowania:
Koszyczki z ziemniaków z wątróbką.
Wykonanie koszyka:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki pokroić a’la julienie, czyli w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy taką obieraczkę , to sprawa jest bardzo prosta. Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski z zimną osoloną wodą i dobrze wypłukać. Przełożyć na sito do ocieknięcia, następnie osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem. Jajko roztrzepać w misce, dodać osuszone ziemniaki, posypać tymiankiem. Wszystko razem dobrze wymieszać i poukładać ziemniaki wokół ścianek i na dnie wysmarowanych olejem foremek. Dobra do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki trochę powinny wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły.
Wątróbka z drobiu:
Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła. W trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku.
Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym. Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej.
Sos czosnkowy:
1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku
125 ml. Majonez
75 ml. Śmietana 18%
1 łyżeczka curry
Szczypta vegety
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystko zmiksować blenderem.
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki pokroić a’la julienie, czyli w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy taką obieraczkę , to sprawa jest bardzo prosta. Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski z zimną osoloną wodą i dobrze wypłukać. Przełożyć na sito do ocieknięcia, następnie osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem. Jajko roztrzepać w misce, dodać osuszone ziemniaki, posypać tymiankiem. Wszystko razem dobrze wymieszać i poukładać ziemniaki wokół ścianek i na dnie wysmarowanych olejem foremek. Dobra do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki trochę powinny wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły.
Wątróbka z drobiu:
Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła. W trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku.
Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym. Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej.
Sos czosnkowy:
1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku
125 ml. Majonez
75 ml. Śmietana 18%
1 łyżeczka curry
Szczypta vegety
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystko zmiksować blenderem.

