Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki curry gotowane na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ugotowane na parze wieprzowe kotleciki z dodatkiem curry.

Kotleciki curry gotowane na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki curry gotowane na parze

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 łyżeczka curry
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Kotleciki curry gotowane na parze
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz, przyprawę w płynie i curry. Dosypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Do garnka do gotowania na parze wlać wodę, wrzucić do niej gałązkę rozmarynu i zagotować. Z mięsnej masy uformować okrągłe, niezbyt duże kotleciki i ułożyć je w części garnka z otworami. Położyć na części garnka z gotującą się wodą i przykryć. Gotować na parze ok. 25 minut.
Kotleciki curry gotowane na parze
Mięso mielone z dodatkiem cebuli jajka i przypraw.
Kotleciki curry gotowane na parze
Mięsna masa dokładnie wymieszana z bułką tartą.
Kotleciki curry gotowane na parze
Woda wlana do garnka z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu.
Kotleciki curry gotowane na parze
Uformowane z mięsnej masy kotleciki ułożone w części z otworami.