Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Kotleciki dla najmłodszych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niewielkie kotleciki bezmięsne - czyli mała odmiana dla najmłodszych łakomczuszków.

Kotleciki dla najmłodszych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki dla najmłodszych

 

  • 1/2 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (w 2 szklankach osolonej wody; wg. przepisu na opakowaniu)
  • 2 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej (wg przepisu na opakowaniu)
  • 100 g twarogu półtłustego
  • pół cebuli
  • około 1 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • panierka owsiana
  • olej (w ilości potrzebnej do smażenia)

Sposób przygotowania:

Kotleciki dla najmłodszych
Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na maśle, delikatnie, aby zachowała co najwyżej lekko żółty kolor. Ugotowaną wcześniej (i ostudzoną) kaszę oraz soczewicę mieszamy, dodając rozdrobniony twaróg i przesmażoną cebulę. Dodajemy jajko i doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy i formuujemy niewielki kotleciki, które następnie obtaczamy w owsianej panierce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Delikatnie kładziemy nasze kotleciki i smażymy, z obu stron, aż panierka się leciutko zarumieni. Smacznego!
Kotleciki dla najmłodszych
Cebulkę drobno kroimy, a podczas smażenia dbamy aby tylko lekko się zarumieniła!
Kotleciki dla najmłodszych
...i jeszcze tylko jajko, sól i pieprz...
Kotleciki dla najmłodszych
Małe kotleciki wyglądają przystępniej dla młodych degustatorów.
Kotleciki dla najmłodszych
Ilość oleju na patelni powinna być taka aby prawie pokrywać kotleciki.