Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kotleciki gryczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki można podawać z ziemniakami.

Kotleciki gryczane

Składniki:

Kotleciki gryczane

 

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki ugotowanej pszenicy lub kiełków
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, kminek
  • siemię lniane podprażone
  • olej do smażenia
  • sos:
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 4 śliwki suszone
  • 1 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Kotleciki gryczane
W litrze wody z dodatkiem oleju ugotować kaszę. Ugotowaną kaszę i pszenicę zemleć w maszynce.
Do masy dodać przesmażoną drobno pokrojoną cebulę, przyprawy i natkę pietruszki. Z masy gryczanej uformować kotleciki obtoczyć w siemieniu lnianym i usmażyć na oleju.
Wykonanie sosu:
Cebulę obrać drobno pokroić, jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, śliwki pokroić w paski dodać oregano, sól,pieprz i wszystko usmażyć na oleju. Zalać sosem pomidorowym i jeszcze chwile dusić pod przykryciem.