Sposób przygotowania:
Kotleciki gryczane
W litrze wody z dodatkiem oleju ugotować kaszę. Ugotowaną kaszę i pszenicę zemleć w maszynce.
Do masy dodać przesmażoną drobno pokrojoną cebulę, przyprawy i natkę pietruszki. Z masy gryczanej uformować kotleciki obtoczyć w siemieniu lnianym i usmażyć na oleju.
Wykonanie sosu:
Cebulę obrać drobno pokroić, jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, śliwki pokroić w paski dodać oregano, sól,pieprz i wszystko usmażyć na oleju. Zalać sosem pomidorowym i jeszcze chwile dusić pod przykryciem.
Do masy dodać przesmażoną drobno pokrojoną cebulę, przyprawy i natkę pietruszki. Z masy gryczanej uformować kotleciki obtoczyć w siemieniu lnianym i usmażyć na oleju.
Wykonanie sosu:
Cebulę obrać drobno pokroić, jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, śliwki pokroić w paski dodać oregano, sól,pieprz i wszystko usmażyć na oleju. Zalać sosem pomidorowym i jeszcze chwile dusić pod przykryciem.