Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotleciki gryczane z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne kotleciki jarskie, z kaszy gryczanej i boczniaków, świetnie smakowały z sałatką warzywną w occie. Polecam na obiad lub kolację

Kotleciki gryczane z boczniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki gryczane z boczniakami

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki gryczane z boczniakami
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie i ostudzić. Cebulę posiekać, wrzucić wraz z 1 łyżka oleju do rondla, zeszklić. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno grzyby. Smażyć 10 minut na małym ogniu. Ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę. Zmiksować. Wsypać kaszę, dodać grzyby z cebulą, doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść łyżka niewielkie kotleciki, smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z surówką lub sałatką warzywną ze słoika
Kotleciki gryczane z boczniakami
Cebulę posiekać, wrzucić wraz z 1 łyżka oleju do rondla, zeszklić. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno grzyby. Smażyć 10 minut na małym ogniu. Ostudzić.
Kotleciki gryczane z boczniakami
Do miski wbić jajka, dodać mąkę. Zmiksować.
Kotleciki gryczane z boczniakami
Wsypać kaszę, dodać grzyby z cebulą, doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać.
Kotleciki gryczane z boczniakami
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść łyżka niewielkie kotleciki, smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.