Sposób przygotowania:
Kotleciki jagnięce z ziemniakami dauphinoise
1. Na godzinę przed obiadem kotleciki jagnięce z kostką (comber jagnięcy) umyłam i przyprawiłam sola pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Obłożyłam pokrojoną drobno papryczką chilli. Końce kości owinęłam folią aluminiową, żeby się nie spaliły
2.. Następnie przygotowałam ziemniaki dauphinoise. Przepis zamieściłam wcześniej, ale przypomnę: Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w cienkie plasterki. Śmietanę, mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek zagotowałam i chwilę trzymałam na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodałam gałkę muszkatołową. Zimniaki wrzuciłam do sosu śmietanowego i gotowałam około 3 minuty. Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem i wyłożyłam do niego ziemniaki, a następnie zalałam sosem. Na wierzchu posypałam serem i zapiekałam około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
3.. Kiedy ziemniaczki były w piekarniku, przygotowałam białą kapustę zasmażana, ale Ty możesz podać z dowolnymi warzywami na ciepło.
Rozgrzałam patelnię grillową i smażyłam kotleciki po kilka minut z każdej strony. Czas smażenia zależy od tego czy lubisz mięso well done, medium, czy rare.
4. Na talerzu ułożyłam porcję ziemniaków, na to mięso i podałam z kapusta. Mniam, palce lizać!
2.. Następnie przygotowałam ziemniaki dauphinoise. Przepis zamieściłam wcześniej, ale przypomnę: Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w cienkie plasterki. Śmietanę, mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek zagotowałam i chwilę trzymałam na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodałam gałkę muszkatołową. Zimniaki wrzuciłam do sosu śmietanowego i gotowałam około 3 minuty. Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem i wyłożyłam do niego ziemniaki, a następnie zalałam sosem. Na wierzchu posypałam serem i zapiekałam około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
3.. Kiedy ziemniaczki były w piekarniku, przygotowałam białą kapustę zasmażana, ale Ty możesz podać z dowolnymi warzywami na ciepło.
Rozgrzałam patelnię grillową i smażyłam kotleciki po kilka minut z każdej strony. Czas smażenia zależy od tego czy lubisz mięso well done, medium, czy rare.
4. Na talerzu ułożyłam porcję ziemniaków, na to mięso i podałam z kapusta. Mniam, palce lizać!