Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone i kuleczki z orzechami włoskimi
Mięso myjemy, oczyszczamy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy i razem z mięsem mielimy. Czosnek obieramy i również mielimy razem z mięsem. Orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Bułkę moczymy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy przyprawy, jaja i kaszę manną, masę wyrabiamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na pół. Z jednej części formujemy kuleczki i obtaczamy w mące. W garnku gotujemy wodę, przyprawiamy, wrzucamy kuleczki i gotujemy ok 10 min. Z drugiej części mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Kotleciki smakują wyśmienicie nie tylko na ciepło jako obiad, ale również do chlebka. Kuleczki podajemy z sosem, np bolońskim. Smacznego :)