Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki selerowo-ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kotleciki podawać z jogurtem przyprawionym solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, wymieszanym z posiekanym koperkiem.

Kotleciki selerowo-ryżowe

Składniki:

Kotleciki selerowo-ryżowe

 

  • ryż 20 dag
  • seler korzeniowy 70-80 dag
  • jajka 2 szt
  • kostka rosołowa 2 szt
  • marchewka 1 szt
  • mąka 4-5 łyżek
  • bułka tarta 1 szkl
  • tłuszcz 4-5 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotleciki selerowo-ryżowe
Seler i marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ryż wrzucić do wody z dodatkiem kostki rosołowej i gotować około 20 minut. Po 10 minutach do ryżu dodać marchew i seler. Ugotowany ryż z warzywami ostudzić, wbić jajka, wsypać mąkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z masy rękami formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu po 3-4 minuty. Podawać z sosem jogurtowym.