Sposób przygotowania:
Kotleciki szczęścia na Tygrysi Rok.
To propozycja na menu biesiadne w wesołym towarzystwie. W każdym klopsiku jest inny owoc suszony. Kto wybierze z morelą, może spodziewać się pełnej pieniążków kieszeni, kto z żurawiną - szczęścia w miłości, kto z rodzynkami - imprezowego roku, kto daktyla - dużo pracy itd.... Życzę miłej zabawy!Makaron przygotuj wg. wskazań na opakowaniu.Do mięsa mielonego dodaj posiekaną białą część pora,sos Sambal Oelek ,jajo, bułkę tartą, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, pieprz kolorowy i odrobinę soli do smaku. Wymieszaj na gładką masę, uformuj podłużne kotleciki wkładając do każdego w środek owoc.Przesmaż je ze wszystkich stron w woku na rozgrzanym oleju arachidowym z łyżeczką masła (najlepiej klarowanego). Ułóż je w bambusowym koszyku nad parą i gotuj około 20 min. Na kotleciki w połowie parowania ułóż kapustę i zieloną część pora, skrop je sosem sojowym . Na wok włóż masło (najlepiej klarowane) dodaj curry, a po chwili , jak zacznie pachnieć przyprawamiprzesmaż makaron - lekko go posól i dopraw pieprzem do smaku. Wykładaj na podłużne talerze makaron i klopsiki zawinięte w kapustę, listki pora, udekorowane piórkami szczypioru. Podaj z kilkoma różnymi sosami TaoTao.
Piotr_
Jojo
Natala1210
msewka
Sarenka
jaNina
Zaglądałam na Twoje przepisy - też piękne! Pozdrawiam!