SUPERPRZEPIS

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 1250
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kotleciki z białej kiełbasy w  sosie chrzanowym

Nowatorskie danie Wielkanocne z pewnością będzie hitem świątecznego stołu. Biała kiełbasa w postaci pachnących kotlecików w wyrazistym sosie chrzanowym, z aromatyczną świeżą natką zachwyci swoim smakiem Waszych gości.

Składniki:

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

ETAP 1:

Kotleciki z białej kiełbasy w  sosie chrzanowym
białą kiełbasę obrać z flaka, dodać przyprawy i wyrobić

1. Kotleciki:
Białą kiełbasę wycisnąć z flaka do miski, dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i majeranek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Kotleciki z białej kiełbasy w  sosie chrzanowym
masło i mąkę dokładnie wymieszać a następnie dodać chrzan

2. Sos chrzanowy:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać bulion drobiowy. Gotować chwilę aby sos zgęstniał, następnie dodać chrzan, śmietanę, całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.

ETAP 3:

Kotleciki z białej kiełbasy w  sosie chrzanowym
gotowe usmażone kotleciki podawać polane sosem cgrzanowym

3. Gotowe kotleciki przełożyć do sosu i posypać świeżą natką z pietruszki.