eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1480]

Potrójnie grzybowy sos Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam sos z trzech rodzajów grzybów. Do sosu dałam mrożone podgrzybki i kurki oraz pieczarki.

Potrójnie grzybowy sos Eli

Składniki:

Potrójnie grzybowy sos Eli

grzyby

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Potrójnie grzybowy sos Eli

przygotowanie składników

Potrójnie grzybowy sos Eli
Oczyszczone pieczarki pokroić w ósemki...

Pieczarki oczyścić i pokroić na ósemki.

przygotowanie składników cd

Potrójnie grzybowy sos Eli
Pokroić na mniejsze kawałki kapelusze podgrzybków.

Mrożone kapelusze podgrzybków pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie składników cd

Potrójnie grzybowy sos Eli
Pokroić na mniejsze kawałki mrożone kurki.

Mrożone kurki pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie składników cd

Potrójnie grzybowy sos Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie grzybów

Potrójnie grzybowy sos Eli

Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać pieczarki i 1/3 cebuli. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie grzybów cd

Potrójnie grzybowy sos Eli

Na patelni roztopić następną łyżkę masła i dodać podgrzybki i 1/3 cebuli. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie grzybów cd

Potrójnie grzybowy sos Eli

Na patelni roztopić resztę masła, dodać pozostałą cebulę i lekko podsmażyć. do cebuli dodać kurki, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie sosu

Potrójnie grzybowy sos Eli

Wszystkie grzyby przełożyć do dużej głębokiej patelni.

przygotowanie sosu cd

Potrójnie grzybowy sos Eli

Do sosu wlać wodę i gotować grzyby przez 10 minut. Do śmietany dodać mąkę.wymieszać i wlać do grzybów. Sos jeszcze chwilę gotować.

Smacznego!