Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki z cielęciny z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki z cielęciny są delikatne i bardzo smaczne.

Kotleciki z cielęciny z warzywami

Składniki:

Kotleciki z cielęciny z warzywami

 

  • 1 kg mięsa cielęcego mielonego
  • 1 duże jajko
  • 2 cebule
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka przyprawy do zup w płynie
  • 1 marchewka gotowana
  • 1 szkl groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka bułki tartej
  • smalec di smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z cielęciny z warzywami
Bułkę zamoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Mięso mielone włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną i zrumienioną na łyżce smalcu cebulę, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do zup w płynie, zmiażdżony czosnek, osączony z zalewy groszek, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.