marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotleciki z farszu ryżowo-grzybowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie obiadowe z pozostałego farszu może być smaczne jak się je uformuje na kotleciki i doprawi wedle gustu.Można nawet po usmażeniu polać sosem z fixu chińskiego.

Kotleciki z farszu ryżowo-grzybowego

Składniki:

Kotleciki z farszu ryżowo-grzybowego

 

  • 2 torebki ryżu,
  • 30 dag.duszonych grzybów,np.kurek,
  • 1 średnia cebula lub por,
  • jajko surowe,
  • bułka czerstwa,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • pieprz biały mielony,
  • sól,
  • fix chiński do potraw,
  • 1/4 garnuszka wody,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotleciki z farszu ryżowo-grzybowego
Ryż ugotować na lekko osolonym wrzątku. grzyby sezonowe poddusić na sosie pieczeniowym z posiekana cebulka lub porem, a następnie wymieszać z ryżem przelanym zimną wodą i odcedzonym. Do farszu wbić jajko surowe, by się kotleciki nie rozpadły,a także namoczoną w mleku czerstwą bułkę i doprawić pieprzem białym mielonym. Wymieszać i uformować nieduże kotleciki i kłaść na rozgrzany wcześniej olej. Smażyć z obu stron na brązowy kolor, a potem rozpuścić w gotującej się wodzie w garnuszku fix do potraw chińskich, przemieszać dobrze, a potem polewać nim usmażone kotleciki na talerzu.