Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu
Umyć i obrać cukinie. Odciąć końcówki. Podzielić każdą na 3 kawałki. A te wzdłuż na połówki. Wydrążyć połówki ( tworząc łódeczki )pozostawiając wydrążony miąższ . Miąższ wydrążony z cukinii zalać w małym garnuszku szklanką wody i szklanką bulionu i gotować 15 minut. Rozdrobnić blenderem . Cebule bardzo drobno pokroić i zeszklić w garnku na oleju. Dodać masło. Dosypać ryż i obsmażyć by pokrył się tłuszczem. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym gazie aż ryż wchłonie płyn. Ostudzić ryż i wymieszać z mięsem mielonym. Doprawić maggi ,solą i pieprzem. Wydrążone łódeczki z cukinii wypełnić farszem - przykryć drugą połówką i obwiązać nicią do mięs ( tak napełnić wszystkie 6 łódeczek , a pozostały farsz odłożyć ). W głębokiej patelni rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim cukinię z kilku stron. Zalać płynem z rozgotowanymi wydrążonymi kawałkami cukinii. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie kawałki cukinii. Do sosu dodać koper i koncentrat pomidorowy. Wymieszać .Dolać śmietankę. Doprawić solą, cukrem i maggi. Usunąć nici i podawać oblane sosem na głębokim talerzu. W czasie kiedy cukinia się dusi z pozostałego farszu uformować 6 kotlecików i obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju . Ostudzić . Podawać na drugi obiad z sosem od duszenia cukinii lub jeśli zabraknie to np. z pieczarkowym ( + np. sałata z prostym dresingiem ).