Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Utrafienie z ilością farszu do gołąbków lub wszelkiego rodzaju faszerowanych warzyw graniczy czasem z cudem. Dawno już przestałam się tym martwić - po prostu z farszu którego mam w nadmiarze robię kotleciki i podaję w sosie następnego dnia.

Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu

Składniki:

Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu

 

  • 2 średnie cukinie ( podłużne długości ok.30 cm )
  • 25 dag mielonego mięsa ( u mnie karkówka z piersią indyka)
  • 10 dag suchego ryżu
  • 2 średnie cebule
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 szklanka wody
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 3 łyżeczki ( płaskie) koncentratu pomidorowego 30 %
  • szczypta cukru
  • olej ( z pestek winogron )
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/3 szklanki usiekanego koperku
  • bułka tarta do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu
Umyć i obrać cukinie. Odciąć końcówki. Podzielić każdą na 3 kawałki. A te wzdłuż na połówki. Wydrążyć połówki ( tworząc łódeczki )pozostawiając wydrążony miąższ . Miąższ wydrążony z cukinii zalać w małym garnuszku szklanką wody i szklanką bulionu i gotować 15 minut. Rozdrobnić blenderem . Cebule bardzo drobno pokroić i zeszklić w garnku na oleju. Dodać masło. Dosypać ryż i obsmażyć by pokrył się tłuszczem. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym gazie aż ryż wchłonie płyn. Ostudzić ryż i wymieszać z mięsem mielonym. Doprawić maggi ,solą i pieprzem. Wydrążone łódeczki z cukinii wypełnić farszem - przykryć drugą połówką i obwiązać nicią do mięs ( tak napełnić wszystkie 6 łódeczek , a pozostały farsz odłożyć ). W głębokiej patelni rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim cukinię z kilku stron. Zalać płynem z rozgotowanymi wydrążonymi kawałkami cukinii. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie kawałki cukinii. Do sosu dodać koper i koncentrat pomidorowy. Wymieszać .Dolać śmietankę. Doprawić solą, cukrem i maggi. Usunąć nici i podawać oblane sosem na głębokim talerzu. W czasie kiedy cukinia się dusi z pozostałego farszu uformować 6 kotlecików i obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju . Ostudzić . Podawać na drugi obiad z sosem od duszenia cukinii lub jeśli zabraknie to np. z pieczarkowym ( + np. sałata z prostym dresingiem ).