Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z kaszą jaglaną otulone plasterkami wędzonego boczku podane z sosem z leśnych grzybów.

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym

Składniki:

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym

Etap 1

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym
Ugotowana odcedzona i wysypana z woreczka kasza.

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.

Etap 2

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym
Połowa cebuli kasza jajko i przyprawy dodane do mięsa.

Cebulę pokroić w kostkę, połowę dodać do mięsa. Do mięsa dodać też kaszę,, jajko, przyprawę w płynie i trochę pieprzu, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym
Uformowane kotleciki otulone plasterkami boczku.

Z mięsnej masy uformować owalne kotleciki, każdy otulić plasterkiem boczku (plasterków boczku potrzeba tyle, ile wyszło nam kotlecików - mi wyszło 9).

Etap 4

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym
Połowa pokrojonej cebuli dodana do zrumienionych kotlecików.

Kotleciki w boczku kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Do kotlecików dodać resztę pokrojonej cebuli, podsmażyć ją.

Etap 5

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym

Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby (użyłam koźlaków wcześniej podsmażonych i zamrożonych, ale można dać świeże), usmażyć je. Do kotlecików z grzybami wlać szklankę wody, zagotować. Gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.

Etap 6

Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowym

Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby wyszedł zbyt gęsty, dolać trochę więcej wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.