Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki z kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do tego sosik, ziemniaczki, surówka i mamy pyszny obiad

Kotleciki z kapusty włoskiej

Składniki:

Kotleciki z kapusty włoskiej

 

  • 1/2 kg kapusta włoska,
  • 1 szt jajko,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1/2 szkl bulion drobiowy,
  • 5 dag ser żółty straty,
  • 1 szt cebula,
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyzeczka papryka mielona,
  • 1 łyżka sok z cytryny,
  • 5 dag boczek wędzony,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 1 szkl bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kapusty włoskiej
Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć, wymieszać z mąką. Kapustę pokroić w kostkę zalać bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec odparować wodę, dodać boczek z mąką i cebulą, zagotować, ostudzić. Do zimnej kapusty dodać jajko, koncentrat pomidorowy, paprykę, 2 łyżki bułki tartej, ser, sok z cytryny i przyprawy, wymieszać. Formować nieduże kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć z oby stron na rozgrzanym tłuszczu. =