Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki z mielonej wieprzowiny, w których "przemyciłam" trochę kapusty pekińskiej i kaszy kuskus:)

Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą

 

  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • olej do smażenia
  • 1 kostka mięsna
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 100 g śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą
Kaszę zalać 3/4 szklanki wrzącej wody, przykryć i odłożyć na ok. 3 minuty, następnie wymieszać. Kapustę poszatkować (ma jej być ok. 2 szklanki). Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kapustę, kaszę, jajka, przyprawę w płynie i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować owalne kotleciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Kotleciki z obu stron mocno zrumienić. Do kotlecików wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dodać więcej wody i zagotować. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli.
Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą
Kasza kuskus zalana wrzątkiem i odłożona do napęcznienia.
Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą
Mięso z dodatkiem poszatkowanej kapusty pokrojonej cebuli kaszy jajek i przypraw.
Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą
Uformowane kotleciki rumienione na rozgrzanym oleju.
Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą
Kotleciki zalane wodą i dodana do nich kostka mięsna.