Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotleciki z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brakuje Ci już pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, mam dla Ciebie przepis. Kotleciki z mięsa mielonego, faszerowane w naleśnikowej panierce, pyszna odmiana od zwykłych tradycyjnych kotletów.

Kotleciki z mięsa mielonego

Składniki:

Kotleciki z mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z mięsa mielonego

I

Kotleciki z mięsa mielonego

1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, majeranek, czosnek. Wyrabiam masę mięsną, następnie mięso układam na foli w kształcie prostokąta.

II

Kotleciki z mięsa mielonego

2. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę, cebulę obraną, drobno kroję. Do sera, papryki, cebuli dodaję majonez, pieprz oraz sól, dokładnie mieszam.
3. Farsz układam na środku wzdłuż mięsa. Mięso zwijam w roladę, zawijam w folię i chowam do zamrażalnika na 2 godziny.

III

Kotleciki z mięsa mielonego

4. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam stopniowo mleko, mieszam tak, żeby nie powstały mi grudki.
5. Mięso po 2 godzinkach wyjmuję z zamrażalnika kroję w 2 cm, plastry, obtaczam w ciście, następnie smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.

IV

6. Kotlety gotowe, podaję z frytkami i surówką.
7. Smacznego.