Sposób przygotowania:
Kotleciki z mięsa mielonegoI
1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, majeranek, czosnek. Wyrabiam masę mięsną, następnie mięso układam na foli w kształcie prostokąta.
II
2. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę, cebulę obraną, drobno kroję. Do sera, papryki, cebuli dodaję majonez, pieprz oraz sól, dokładnie mieszam.
3. Farsz układam na środku wzdłuż mięsa. Mięso zwijam w roladę, zawijam w folię i chowam do zamrażalnika na 2 godziny.
III
4. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam stopniowo mleko, mieszam tak, żeby nie powstały mi grudki.
5. Mięso po 2 godzinkach wyjmuję z zamrażalnika kroję w 2 cm, plastry, obtaczam w ciście, następnie smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
IV
6. Kotlety gotowe, podaję z frytkami i surówką.
7. Smacznego.