Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotleciki z zielonym akcentem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kto nie zastanawia się co by tu zrobić z mięsem z rosołu ?

Kotleciki z zielonym akcentem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z zielonym akcentem

 

  • 20 dag gotowanego chudego mięsa z rosołu ( pół na pół wołowina i drób )
  • 2 małe cebule
  • 1 mały twardy ogórek kiszony
  • 1 jajko
  • mąka
  • 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • przyprawa zielona czubrica
  • olej z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z zielonym akcentem
Mięso zmielić . Cebulę obrać i drobno pokroić . Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Dołożyć do mięsa. Usiekać natkę pietruszki i wsypać do mięsa . Ogórek kiszony pokroić w paski ,a potem w drobną kostkę .Odcisnąć i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić przyprawami ( sól, pieprz , czubrica ). Na patelni rozgrzać olej .Uformować małe kotleciki ( mnie wyszło 6 sztuk ) i obtoczyć w mące - wkładać na patelnię i smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony - przewracając ostrożnie bo są bardzo delikatne . Podawać albo jako danie obiadowe z ziemniakami puree i surówką , albo jako zimna lub ciepła przekąska z dipami.
Kotleciki z zielonym akcentem
Masa na kotlety- mieso- jajko-cebula-ogórek
Kotleciki z zielonym akcentem
Kotlety obtoczone w mące gotowe do smażenia
Kotleciki z zielonym akcentem
Kotlety smażone na rumiano na oleju - juz gotowe
Kotleciki z zielonym akcentem
Kotlety można również podawać na zimno jako przekąskę