Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kotlet gajowego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatny filet z kurczaka z aromatycznymi grzybami.

Kotlet gajowego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlet gajowego

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 1,5 szklanki krojonych grzybów
  • 2 łyżki smażonej cebuli – jeśli kto takowej nie ma, może sam przesmażyć cebulę na tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Kotlet gajowego
Obrane i pokrojone w grubą kostkę grzyby wrzucamy na wrzątek i gotujemy pięć minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, grzyby wyłapujemy łyżką cedzakową i przesmażamy aż się grzyby zarumienią. Dodajemy sól, pieprz i smażoną cebulkę. Filety rozbijamy, panierujemy w jajku i bułce. Smażymy z obu stron na kolor jaki nam odpowiada. Gorące kotlety osuszamy ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu, następnie kładziemy porcję grzybów i przykrywamy żółtym serem. Jeszcze chwila w piekarniku lub mikrofali aż ser się rozpuści.
Kotlet gajowego
Oczyszczone grzyby gotujemy na około pięciu minut.
Kotlet gajowego
Obgotowane smażymy na odrobinie tłuszczu.
Kotlet gajowego
Ser ścieramy na tarce on będzie ostatnim dodatkiem do kotleta.