iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Kotlet z tuńczyka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre u mnie w domu uwielbiane przez dzieci naprawdę smaczne

Kotlet z tuńczyka

Składniki:

Kotlet z tuńczyka

 

  • 75 dkg bułki tartej
  • 1 puszka tuńczyka z oliwą albo bez oliwy
  • 30 dkg sera (startego)
  • wg. uznania groszku i kukurydzy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 jajko
  • makaron rurki albo nitki

Sposób przygotowania:

Kotlet z tuńczyka
Na początku oczywiście trzeba wyjąć tuńczyka z puszki i wsadzić do dowolnego naczynia następnie dodajemy bułkę tartą z startym serem. Dokładnie wymieszać i dodać rozbełtane jajko (szczypiorek, bazylię, natkę z pietruszki) i oczywiście dokładnie wymieszać. Po czym postaraj się z formułować czyli ulepić małe kotleciki, i włożyć je do lodówki. W tym czasie ugotuj makaron tak jak jest napisane na etykietce z instrukcją na opakowaniu. (nie gotuj do pół twardego makaronu bo jest niesmaczne). Odcedź makaron. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Zaczynaj powoli smażyć na wolnym ogniu kotleciki z tuńczyka tak około od 8- 10 minut oczywiście często obracając tak aby się nie przypaliły. Powinny mieć złoto- brązowy kolor. Najważniejsze odsącz kulki na papierowym papierze. Odcedź makaron. przeżuć go na patelnię gdzie smażyły się kotlety i dodaj kukurydzę. Samaż przez minutę i od czasu do czasu pomieszaj. Podawaj makaron z kotlecikami również polecam z ketchupem. Smacznego.