Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kotlety baranie okładane szalotką (Litwa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyżyłować i pokrajać kotlety, wybić tłuczkiem, posolić, posypać pieprzem,

Kotlety baranie okładane szalotką (Litwa)

Składniki:

Kotlety baranie okładane szalotką (Litwa)

 

  • 10-12 kotletów baranich
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • Sos:
  • 3/4 szkl szalotki
  • 1 łyżka masla
  • 1/2 dag kostki bulionowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Kotlety baranie okładane szalotką (Litwa)
Wyżyłować i pokrajać kotlety, wybić tłuczkiem, posolić, posypać pieprzem, skropić oliwą i pozostawić na parę godzin. Przed podaniem maczać w mące i smażyć na roztopionym maśle. Przygotować sos: 3/4 szkl szalotki oczyścić i dusić w maśle pod przykryciem na wolnym ogniu. Rozpuścić kawałek bulionu, włożyć łyżkę drobnego cukru, parę łyżek octu, zagotować i zalać tym  obłożone szalotką kotlety na półmisku.

Tagi:

szalotka sosy