msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kotlety mielone na polsko-włoską nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast tradycyjnych przypraw polskich do mielonego dodałam przyprawę do dań włoskich.Super posmak mielonych.

Kotlety mielone na polsko-włoską nutę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone na polsko-włoską nutę

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku polskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki przyprawy do dań włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • ok.2 łyżek mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone na polsko-włoską nutę
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na maśle,ostudzić. Mięso bardzo dokładnie wyrobić z jajkiem, zeszkloną na maśle cebulą z czosnkiem,bułką tartą i przyprawami. Uformować małe kotleciki i oprószyć lekko mąką, nadmiar otrzepać.Smażyć na oleju ze wszystkich stron a pod koniec wlać odrobinę wrzątku na patelnię, przykryć pokrywką i na małym ogniu smażyć jeszcze 1-2 minutki. Można podać z tradycyjnie polskimi dodatkami jak np. utłuczone ziemniaki i buraczki zasmażane.
Kotlety mielone na polsko-włoską nutę
Dokładnie wyrobić masę mięsną na kotlety.
Kotlety mielone na polsko-włoską nutę
uformować małe kotleciki i oprószyć mąką.
Kotlety mielone na polsko-włoską nutę
Układać gotowe kotleciki na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety mielone na polsko-włoską nutę
Smażyć ze wszystkich stron. Pod koniec podlać wodą,