Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety mielone tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny kotlet mielony, który często gości na moim stole

Kotlety mielone tradycyjne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety mielone tradycyjne

 

  • 50 dag mięso mielone,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt jajko,
  • 1 szt kajzerka,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1/2 szklanki bułka tarta,
  • 1 łyżka smalec,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • tłuszcz do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone tradycyjne
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule posiekać i zrumienić na łyżce smalcu. Do mięsa mielonego dodać jajko, odciśniętą bułkę, zrumienioną cebulkę, sól, pieprz i rozgnieciony przez praskę czosnek. Mięso dokładnie wyrobić. Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety mielone tradycyjne
Etap 1