Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety mielone z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis ten dała mi koleżanka - sprawdza się w mojej kuchni

Kotlety mielone z boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety mielone z boczkiem

 

  • 1/2 kg mięso mielone,
  • 15 dag boczek wędzony,
  • 1 szt bułka kajzerka,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt jajko,
  • 1/2 szkl mleko,
  • 1 łyżka masło,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 1/2 szkl mąka,
  • smalec do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z boczkiem
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć w maszynce razem z pokrojonym boczkiem. Cebulę i bułkę z boczkiem połączyć z mięsem, dodać jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić.[gdy masa mięsna jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej]. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, obtaczać w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu. Można podawać z pieczywem, sosem, ziemniakami i surówką.
Kotlety mielone z boczkiem
Etap 1
Kotlety mielone z boczkiem
Etap 2