Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety mielone z pieczarkami,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso cielęce można zastąpić innym mielonym mięsem.

Kotlety mielone z pieczarkami, Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mielone z pieczarkami,

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z pieczarkami,
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła. Na pozostałym maśle podsmażyć umyte, osuszone i oprószone solą pieczarki. Do naczynia włożyć mielone mięso, dodać cebulę, odciśniętą z wody bułkę, pieprz sól, przyprawę, odrobinę gałki muszkatołowej, wbić jajko i dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej rękami formować placuszki, na środek kłaść po 1 pieczarce i zlepiać. Kotleciki obtaczać w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotlety mielone z pieczarkami,
Mięso najlepiej wyrabiać w niskim naczyniu lub w misce.
Kotlety mielone z pieczarkami,
Podsmażone pieczarki układać na placuszkach z masy mięsnej i zlepiać formując owalne kotleciki.
Kotlety mielone z pieczarkami,
Kotleciki obtoczone w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu.