Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

kotlety mielone z serem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

danie powstało w wyniku czyszczenia lodówki, wyszło pyszne, więc teraz robię je często

kotlety mielone z serem i pieczarkami

Składniki:

kotlety mielone z serem i pieczarkami

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe),
  • kawałek żółtego sera,
  • 6 pieczarek,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • czosnek,
  • ulubione przyprawy i zioła (ja dodaję trochę Vegety, przyprawy do mięsa mielonego, trochę suszonego koperku i pietruszki),
  • 1 bułka, może być czerstwa,
  • trochę wody,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

kotlety mielone z serem i pieczarkami
Pieczarki kroimy w średnią kostkę (nie za drobno, chodzi o to, żeby nie zrobiła się papra pieczarkowo-mięsna, powinny być wyczuwalne) a cebulę w drobną kostkę w kostkę i dusimy razem na maśle,pieczarki solimy od razy po wrzuceniu na patelnię, wtedy puszczą wodę, dusimy do momentu jej odparowania i zostawiamy do wystygnięcia. Bułkę moczymy w wodzie (woda nie może być gorąca, bo bułka się "rozciapie"), następnie dokładnie odciskamy Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mięso mielone, bułkę, zimne pieczarki, ser, jajka, przyprawy mieszamy w misce, jeśli masa jest za rzadka dodajemy bułkę tartą (lub kaszę mannę), tyle ile zabierze, masa powinna być na tyle gęsta, żeby formować kotleciki. kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju ze wszystkich stron.