Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kotlety mielone z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nasze rodzime, polskie mielone w nowej, pysznej odsłonie. Tym razem z długo dojrzewającym żółtym serem.

Kotlety mielone z żółtym serem

Składniki:

Kotlety mielone z żółtym serem

 

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • duża cebula
  • jajko
  • czerstwa bułka lub pieczywo tostowe
  • mleko do namoczenia bułki
  • 50 g tartego sera długo dojrzewającego typu gouda
  • sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek w pudrze,
  • słodka papryka i 2 kostki przyprawy o smaku
  • smażonej cebulki
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z żółtym serem
Bułkę namoczyć w mleku. Po około 5 minutach odcisnąć ją i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przyprawę w kostkach dobrze rozgnieść i dodać do mięsa razem z pozostałymi przyprawami. Wymieszać. Dodać surowe jajko i stary ser i dobrze wyrobić mięsną masę. Uformować spore kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i marynowanymi warzywami.