Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

kotlety mielone z żółtym sesem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne kotlety zapiekane w piekarniku.

kotlety mielone z żółtym sesem

Składniki:

kotlety mielone z żółtym sesem

 

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 0koło 300 g sera żółtego w kawałku
  • 10-15 cieniutkich plasterków słoniny
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 11/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • smalec
  • sól,pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

kotlety mielone z żółtym sesem
Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce do mięsa.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę,podrumienić na łyżce smalcu.Dodać do mięsa wraz z jajkiem,wyciśniętym przez praskę czosnkiem,2 1/2 łyżki bułki tartej.Doprawić solą,pieprzem i szałwią.Wyrobić na jednolitą masę.Ser żółty pokroić w kostkę o bokach 2 cm.Z mięsnej masy formować placuszki,na środku każdego położyć po jednej kostce żółtego sera i uformować kulkę,tak,żeby ser nigdzie nie wystawał.Obtoczyć w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym smalcu,aż kotlety będą rumiane.Zdjąć z patelni.Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć cieniutko pokrojoną słoniną.Na słonince umieścić kotlety.Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 20-30 min.W połowie pieczenia odwrócić kotlety na drugą stronę.10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę ( folie aluminiową ).Smacznego.