Sposób przygotowania:
kotlety mielone z żółtym sesem
Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce do mięsa.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę,podrumienić na łyżce smalcu.Dodać do mięsa wraz z jajkiem,wyciśniętym przez praskę czosnkiem,2 1/2 łyżki bułki tartej.Doprawić solą,pieprzem i szałwią.Wyrobić na jednolitą masę.Ser żółty pokroić w kostkę o bokach 2 cm.Z mięsnej masy formować placuszki,na środku każdego położyć po jednej kostce żółtego sera i uformować kulkę,tak,żeby ser nigdzie nie wystawał.Obtoczyć w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym smalcu,aż kotlety będą rumiane.Zdjąć z patelni.Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć cieniutko pokrojoną słoniną.Na słonince umieścić kotlety.Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 20-30 min.W połowie pieczenia odwrócić kotlety na drugą stronę.10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę ( folie aluminiową ).Smacznego.
karita