Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Kotlety schabowe z jabłkami i calvadosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć obsypane cukrem ja

Kotlety schabowe z jabłkami i calvadosem

Składniki:

Kotlety schabowe z jabłkami i calvadosem

 

  • 2 duże jabłka
  • 1 cebula
  • 4 kotlety ze schabu grubości ok. 2 cm
  • garść świeżych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 lampki calvadosu
  • 1 szklanka cydru (lub soku jabłkowego)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 ½ szklanki śmietany do sosów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z jabłkami i calvadosem
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć obsypane cukrem jabłka na 1 łyżce masła aż się zrumienią. Rozgrzać piekarnik do temp. 100 stopni. Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Patelnię opłukać zimną wodą i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, obsmażyć z obu stron kotlety aż zmiękną i się zrumienią, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Tłuszcz wylać, ponownie roztopić na patelni łyżkę masła. Zeszklić cebulkę z dodatkiem tymianku, dodać calvados, zagotować, dodać cydr lub sok jabłkowy i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i mieszać aż sos zgęstnieje (powinien stracić połowę objętości). Posolić, popieprzyć. Na półmisku ułożyć kotlety, przybrać cząstkami jabłek i polać sosem.