Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe z jabłkami i calvadosem
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć obsypane cukrem jabłka na 1 łyżce masła aż się zrumienią. Rozgrzać piekarnik do temp. 100 stopni. Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Patelnię opłukać zimną wodą i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, obsmażyć z obu stron kotlety aż zmiękną i się zrumienią, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Tłuszcz wylać, ponownie roztopić na patelni łyżkę masła. Zeszklić cebulkę z dodatkiem tymianku, dodać calvados, zagotować, dodać cydr lub sok jabłkowy i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i mieszać aż sos zgęstnieje (powinien stracić połowę objętości). Posolić, popieprzyć. Na półmisku ułożyć kotlety, przybrać cząstkami jabłek i polać sosem.