pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kotlety schabowe z jalapeno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

kotlet schabowy z odrobiną pikanterii

Kotlety schabowe z jalapeno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe z jalapeno

 

  • schab 1 kg,
  • papryczka jalapeno suszona lub młynek z papryczką jalapeno,
  • pieprz czosnkowy 1/2 łyżeczki,
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • , jajka 3,
  • bułka tarta,
  • smalec 2 łyżki,
  • pieprz czarnym mielony

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z jalapeno
Schab kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Następnie dokładnie nacieramy solą. Plastry rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety z jednej strony posypując je zmieloną papryczką jalapeno, a z drugiej czarnym pieprzem. Jajka rozbijamy z pieprzem czosnkowym oraz sosem sojowym. Przyprawione plastry schabu najpierw maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu na kolor pomarańczowy. Można podawać z korniszonami i ziemniaczkami. Smacznego.
Kotlety schabowe z jalapeno
Plastry schabu z jednej strony posypujemy zmieloną papryczką jalapeno, a z drugiej czarnym pieprzem
Kotlety schabowe z jalapeno
Jajka rozbijamy z pieprzem czosnkowym oraz sosem sojowym
Kotlety schabowe z jalapeno
Kotlety maczamy najpierw w rozbitym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej
Kotlety schabowe z jalapeno
Propozycja podania z korniszonami i gotowanymi ziemniakami