Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety schabowe zapiekane pod mozzarell

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jeśli trzeba przygotować obiad wcześniej a potem tylko podgrzać – to ten pomysł jest znakomity.

Kotlety schabowe zapiekane pod mozzarell

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane pod mozzarell

 

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz mielony
  • smalec do smażenia
  • Mozzarella ( ja użyłam małych kulek w zalewie słonej–4 sztuki przekrojone na połówki )
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka oregano

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane pod mozzarell
Kotlety lekko rozklepać , posolić i popieprzyć . Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złocisto z obu stron na rozgrzanym smalcu. Ułożyć kotlety w foremce do zapiekania . Na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli .Posypać płatkami migdałów i oregano. Rozgrzać piekarnik do 200 C .Wstawić foremkę z kotletami i zapiekać aż mozzarella się roztopi i lekko zrumieni ( kilka minut by kotlety za bardzo nie wyschły )

Podawać z podsmażonymi na rumiano ziemniakami .