Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Kotlety w ziemniakach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny pomysł na kotlety schabowe

Kotlety w ziemniakach

Składniki:

Kotlety w ziemniakach

 

  • 60 dag. schabu bez kości
  • 3 łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • 50 dag. ziemniaków
  • 150 ml. mleka
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • 5 łyżeczek mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • olej

Sposób przygotowania:

Kotlety w ziemniakach
Schab opłucz, pokrój na 8 kotletów. Każdy lekko rozbij i oprósz vegetą. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij. Do masy wlej mleko i wbij jajko. Dodaj posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. Dosyp mąkę krupczatkę. Wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Kotlety panieruj najpierw w mace tortowej, następnie zanurzaj w cieście ziemniaczanym. Smaż na złoty kolor.