Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim

Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim

 

  • 2 kotlety wieprzowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • 150 ml bulionu

 

  • Sos myśliwski:
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 300 ml bulionu
  • 50 ml wywaru grzybowego
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 5 dag wędzonki
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim
Kotlety delikatnie rozbić na grubość ok. 1,5 cm natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia obsmażyć ich na oleju, przełożyć do brytfanny, podlać bulionem i piec w temp. 160 st przez 40 min. Sos myśliwski: Grzybki zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Następnie odcedzić (wywar pozostawić) i pokroić w paseczki. Ogórki oraz wędzonkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać bulion oraz wywar grzybowy i mieszając gotować, aż zgęstnieje. Następnie dodać cebulę z koncentratem, pokrojone grzyby, wędzonkę, ogórki oraz wino. Na koniec dodać wszystkie przyprawy i dusić wszystko razem aż sos będzie dość gęsty. Kotlety podawać polany sosem wraz z ziemniakami i dowolną surówką.
Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim
Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim
Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim
Kotlety wieprzowe z sosem myśliwskim

Tagi:

sosy grzyby