Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kotlety z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety z boczniaków są bardzo smacznym zamiennikiem poczciwego schabowego, w dodatku przygotowuje się je w okamgnieniu.

Kotlety z boczniaków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety z boczniaków

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z boczniaków
Boczniakom wycięłam trzony, przez które niewygodnie jest smażyć kotlety. Grzyby szybko opłukałam na durszlaku, a potem odsączyłam. Jajka wbiłam do miseczki, doprawiłam sosem sojowym, czosnkiem, pieprzem i solą. Do osobnych naczyń wsypałam mąkę i bułkę tartą (czasem mieszam bułkę ze zmielonymi płatkami owsianymi). Boczniaki panierowałam najpierw w mące potem w jajku, a na końcu w bułce. Smażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawałam z ziemniakami i innym dodatkiem warzywnym (surówka, buraczki).
Kotlety z boczniaków
Przed smażeniem grzybom wycinam fragmenty trzonów.