Sposób przygotowania:
Kotlety z buraka
1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
5. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bułkę tartą z siemieniem lnianym. Opcjonalnie dodajemy odrobinę pokruszonego sera feta i odrobinę soku z cytryny. Dodajemy ewentualnie sol i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
6. Formujemy na kształt kotletów i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.
7. Podajemy z ulubionym sosem, warzywami lub jako burger w bułce.
2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
5. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bułkę tartą z siemieniem lnianym. Opcjonalnie dodajemy odrobinę pokruszonego sera feta i odrobinę soku z cytryny. Dodajemy ewentualnie sol i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
6. Formujemy na kształt kotletów i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.
7. Podajemy z ulubionym sosem, warzywami lub jako burger w bułce.