Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Kotlety z dorsza

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierwsze moje kotlety rybne i na pewnie nie ostatnie :) Wyszły super :)

Kotlety z dorsza Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety z dorsza

 

  • SKŁADNIKI:
  • 600g dorsza oczyszczonego
  • jajko
  • bułka czerstwa
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżka mąki
  • koperek (1 pęczek)
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania:

Kotlety z dorsza
PRZYGOTOWANIE: Rybę umyć, dobrze osuszyć. Ściągnąć skórę i oczyścić z ości. Przekroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce. Bułkę namoczyć w mleku. Koperek umyć i posiekać. Do zmielonej ryby dodać namoczoną bułkę, jajko, mąkę, koperek, musztardę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotlety i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Bardzo polecam :)
Kotlety z dorsza
Do przemielonej ryby dodać pozostałe składniki i wymieszać
Kotlety z dorsza
Uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce
Kotlety z dorsza
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor