KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kotlety z fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne, niemięsne kotlety z fasoli na obiad. Podane z sosem lub surówką stanowią dobry zestaw obiadowy.

Kotlety z fasoli

Składniki:

Kotlety z fasoli

 

  • Fasola biała 400 g
  • Mleko 1 szkl
  • Cebula biała 1 szt
  • Jajka 2 szt
  • Bułka czerstwa 1 szt
  • Majeranek suszony 2 łyżki
  • Przyprawa do dań
  • z fasoli 1 łyżka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z fasoli
Fasolę przez noc namoczyć. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości. Bułkę zalać mlekiem i pozostawić w nim aby się namoczyła. Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cebuli usunąć zdrewniałe części, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć ( uważać aby nie przepalić ). Fasolę zmielić w maszynce, następnie odcisnąć bułkę moczoną w mleku i także przemielić w maszynce. Do zmielonej fasoli i bułki wbić jajka. Dodać przyprawy i podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem. Wyrobić masę fasolową. Formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.