marta20002717

marta20002717

Kucharz
[Przepisów: 12]

Kotlety z jagnięciny w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepiej podawać z ryżemi sałatkę warzywną lub z ziemniakami i warzywami , Sezam można zastąpić siemieniem lnianym lub makiem.

Kotlety z jagnięciny w sezamie

Składniki:

Kotlety z jagnięciny w sezamie

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z jagnięciny w sezamie
Z wąskich kości żebrowych odkroić tłuszcz a potem oczyścić je ostrym nożem . Bułkę tartą wymieszać z ziarnami sezamu , posolić do smaku . Każdy kotlet obtoczyć najpierw w mące, później w jajku a na koniec w panierce z bułki tartej i ziaren sezamu . Następnie położyć je na talerzu i wstawić do lodówki na 20 minut do całkowitego schłodzenia . Masło z olejem rozgrzać na dużej patelni , na średnim ogniu . Kotlety smażyć po 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż staną się kruche i zyskają złocisty kolot z zewnątrz , zaś mięso w środku lekko różowe . Na końcu każdej kości , przed podaniem na stół , należy położyć falbankę z papierowych serwete . Ułatwia ona jedzenie ;) Smacznego