Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Kotlety z kaszy gryczanej i grochu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Zawarte w niej związki inicjują powstawanie kolagenu. Oprócz tego jest bogata w rutynę, która wzmacnia naczynia włosowate i chroni organizm przed infekcjami wirusowymi.

Kotlety z kaszy gryczanej i grochu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety z kaszy gryczanej i grochu

 

  • 100 g grochu łuskanego - połówki
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 łyżki tartego sera
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 jajko
  • bułka tarta lub zmielone płatki kukurydziane do panierowania

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy gryczanej i grochu
Groch wypłukać na sitku, zalać wodą i zostawić do namoczenia na 8-12 godzin - najlepiej na całą noc. Po tym czasie groch wraz z wodą przelać do garnka i gotować bez soli aż groch będzie miękki. Ugotowany groch pozostawić w wodzie do całkowitego ostudzenia i odcedzić. Kaszę wypłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzącej wody, lekko posolić i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 15 min (lub wg przepisu na opakowaniu). Wystudzoną kaszę oraz groch przełożyć dobrze ugnieść tłuczkiem lub zmiksować blenderem. Masa powinna być prawie jednolita, ale mogą zachować się kawałki grochu, czy ziarnka kaszy. Dodać starty ser, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać i doprawić do smaku. Jajko rozbić, rozkłócić widelcem. Połowę jajka przelać do masy i wymieszać, a drugą połowę zostawić do panierowania. Z masy formować nieduże kotlety. Panierować, obtaczając w jajku i bułce (lub zmielonych płatkach kukurydzianych). Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kotlety z kaszy gryczanej i grochu
Kotleciki należy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.