Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy gryczanej i grochu
Groch wypłukać na sitku, zalać wodą i zostawić do namoczenia na 8-12 godzin - najlepiej na całą noc. Po tym czasie groch wraz z wodą przelać do garnka i gotować bez soli aż groch będzie miękki. Ugotowany groch pozostawić w wodzie do całkowitego ostudzenia i odcedzić. Kaszę wypłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzącej wody, lekko posolić i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 15 min (lub wg przepisu na opakowaniu). Wystudzoną kaszę oraz groch przełożyć dobrze ugnieść tłuczkiem lub zmiksować blenderem. Masa powinna być prawie jednolita, ale mogą zachować się kawałki grochu, czy ziarnka kaszy. Dodać starty ser, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać i doprawić do smaku. Jajko rozbić, rozkłócić widelcem. Połowę jajka przelać do masy i wymieszać, a drugą połowę zostawić do panierowania. Z masy formować nieduże kotlety. Panierować, obtaczając w jajku i bułce (lub zmielonych płatkach kukurydzianych). Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.