Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy gryczanej z rokpolem
Do bulionu warzywnego wsypać kaszę, zagotować i gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Odstawić do napęcznienia w ciepłe miejsce na 20minut, rozmieszać widelcem i ostudzić. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Na 1łyżce oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać do kaszy. Rokpol podzielić na połowę. Jedną połowę zetrzeć na tarce, drugą pokroić w kostkę. Do kaszy dodać starty ser, kremówkę, 2jajka, majeranek, paprykę, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, w środek wkładać kostkę sera. 1 jajko roztrzepać. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano z obu stron.