Smaczne kotlety dla dzieci
Dzieci są wyjątkowymi konsumentami, których często trzeba zachęcać do zjedzenia różnych potraw, zwłaszcza obiadów. Jednym z ulubionych dań obiadowych dla małych smakoszy są miękkie i delikatne kotleciki przygotowane z mielonego mięsa indyczego. Niezbędnymi składnikami do wykonania takich kotletów są: mielona pierś z indyka, czerstwa bułka kajzerka, cebulka, jajo, sól i pieprz, a także: szklanka tartej bułki do panierowania, woda do namoczenia kajzerki oraz olej do smażenia. Propozycją aromatycznej i bardzo smacznej potrawy mięsnej są również kotlety drobiowo-pieczarkowe z koperkiem w grubej, złocistej panierce.
Kotlety warzywne
Wiele dzieci niechętnie jada warzywa, z tego powodu rodzice nierzadko podejmują próby przemycenia tych niezbędnych dla rozwoju dziecka produktów. Jedną z propozycji posiłku dla małego niejadka są lekkie kolety warzywne, które najczęściej przygotowuje się z kalafiora, cukinii czy z dyni. Aby potrawa była pożywniejsza i bardziej sycąca, do kotletów z warzyw dodaje się kasze. Smacznym pomysłem są kotleciki dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem panierowane w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Doskonale smakują z sosami, np. guacamole oraz rozmaitymi sałatkami. W sezonie wakacyjnym wyśmienitym daniem obiadowym będą kotlety z cukinii z dodatkiem marchewki, natki pietruszki i koperku. Można je serwować z młodymi ziemniaczkami i grzybowym sosem, np. z kurek.
Kotlety rybne
Nie każde dziecko chętnie je ryby, ale większość maluchów skusi się na panierowane kotlety rybne. Można je przyrządzić z chudego dorsza gotowanego na parze z dodatkiem startych na tarce ugotowanych ziemniaków, posiekanej natki pietruszki, skórki i soku z cytryny. Wyśmienitą potrawą są również kotlety z łososia i filetu białej ryby (np. dorsz, halibut) z kawałkami suszonych pomidorów z zalewy, świeżego koperku, i czerstwej bułki namoczonej w mleku. Danie podaje się z białym ryżem oraz surówką np. z młodej kapusty z marchewką, cebulką i szczypiorkiem.
Przepis na oryginalne i zdrowe kotlety dla dziecka
Smacznym daniem, które już samym wyglądem zachęci małego smakosza do jedzenia są kotlety mielone w cieście francuskim pieczone w piekarniku. Można je przygotować z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie, jednak najlepiej smakują przyrządzone ze świeżego, domowego ciasta. Do mielonego mięsa, np. z szynki dodaje się posiekaną, zeszkloną na oliwie cebulkę, sól, pieprz, sos sojowy, suszone oregano, tartą bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Masę należy dokładnie wyrobić i formować z niej kotleciki. Ciasto francuskie kroi się na paski wzdłuż krótszego boku. Kotlety zawija się w cieście, a następnie ich wierzch smaruje roztrzepanym z mlekiem żółtkiem jaj i wstawia do piekarnika (200 stopni C).